İtalyan faşistlerine karşı Libya’da gösterdiği İslami direniş ile sembol olan Ömer Muhtar'ı, şehadetinin 88’inci yılında rahmetle yâd ediyoruz.
Libya’da işgalci İtalyan faşistlerine karşı yürüttüğü İslami direniş hareketi ile İslam tarihine mal olan Ömer Muhtar, 16 Eylül 1931 tarihinde General Rodolfo Graziani’nin başkanlığında toplanan savaş mahkemesince 73 yaşında asılarak idam edildi.
Şehadetinin 88’inci yılında yâd edilen Ömer Muhtar, Libya'da İtalyanlara karşı yürütülen direniş hareketinin devrimci önderiydi.
El-Kasr'daki Senusi Tarikatı’nın lideri olan Ömer Muhtar, İtalyanların 1911'de Libya'ya çıkarma yapması üzerine Senusi şeyhi Ahmed eş-Şerif es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine gönüllü olarak katıldı. Uşi Antlaşması'yla Osmanlı Devleti'nin Libya üzerindeki hâkimiyeti resmen sona erdikten sonra Trablusgarp'taki milliyetçi kuvvetler ve Berka'daki Senusilerin, işgalci İtalyanlarla yaptığı uzlaşma görüşmeleri sonuçsuz kaldı.
Ömer Muhtar 1922'de İtalya'da iktidara gelen Faşistlerin Libya'yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923'te Berka'da yeni bir direniş hareketi başlattı. Cebelü'l-Ahdar'da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle baskınlar gerçekleştirerek İtalyan faşistlerine ağır kayıplar verdirdi. Mısır ve Sudan'dan gelen yardımların kesilmesine karşın, Bedevi köylülerin yardımıyla direnişini 1931'e değin sürdürdü. 11 Eylül 1931'de bir çatışmada yaralanarak esir düştü. General Rodolfo Graziani'nin başkanlığındaki savaş mahkemesince idama mahkûm edildi ve Saluk'ta darağacına götürüldü.
Irkçı, küresel emperyalizmin zulümlerine karşı tavizsiz şekilde mücadele eden Ömer Muhtar’ın, kendinden sonraki nesillere bıraktığı İslami direniş mirası, günümüze kadar hem filmlere hem de kitaplara konu oldu.
Sömürüyü ve sömürgecileri kabul etmeyen Ömer Muhtar, İtalyanların Libya işgaline karşı direnen en önemli liderdir. Ömer Muhtar, emperyalizmin İslam coğrafyasının yeraltı ve yer üstü zenginliklerini, enerji kaynaklarını yağmalamasına karşın ortaya çıkmış, direniş göstermiş İslam tarihinin mümtaz şahsiyetlerindendir. 
Faşist İtalyan generali Graziani’nin onun için “canlı ve hazır bir zekâ” demekten kendini alamadığı Ömer Muhtar, İtalyanlara karşı gösterdiği mücadeleyle Afrikalı Müslümanların da gururu oldu.
İşgalcilerin, teslim olması için cazip teklifler yaptığı Ömer Muhtar, “Beni kimse imanım, davam ve cihadımdan alıkoyamayacaktır. Allah onların iştahlarını kursaklarında bırakacaktır.” sözleriyle verdiği tarihi cevap onu, Libya'nın unutulmaz özgürlük savaşçısı yaptı.