بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

MİLLET-İ İBRAHİM'İN AÇIKLANMASI

 

Allahu Teâlâ, şöyle buyuruyor: "Kendi nefsini aşağılık kılandan başka kim Millet-i İbrahim'den yüz çevirir?..." (Bakara, 130)

Yine Allah (c.c.) nebîsi Muhammed'e (s.a.) hitaben şöyle buyurmaktadır: "Sonra sana, 'Muvahhid olan Millet-i İbrahim'e uy! O müşriklerden değildi.' diye vahyettik." (Nahl, 123)

Allah,(Enbiya, 51) "Biz onu bu dünyada seçtik. Muhakkak o ahirette de salihlerdendir." (Bakara, 130) buyurmuştur.

Millet-i İbrahim'i şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
1- İbadet kelimesinin içerdiği tüm manalarla1 bir olan Allah'a ibadette İhlaslı olmak.
2- Şirkten ve müşriklerden uzak durmak.
3- Muhammed b.Abdulvehhâb
(rahîmehullah)şöyle der:
"İslâm dininin iki temel kaidesi vardır. Birincisi, bir olan
Millet-i İbrahim'in önemli özellikleri arasında şunları da sayabiliriz, ki zamanımız davetçileri bu özellikler hususunda oldukça eksiktirler. Hatta çoğu bu özellikleri tamamen yitirmişlerdir.

1- Müşriklerden ve onların batıl ilahlarından ayrı olduğunu ortaya koymak.

2- Müşriklere, sahte ilahlarına,yaşayış tarzlarına,

kanunlarına ve şirk düzenlerine karşı olduğunu ilan etmek.
3- Müşriklere, batıl davalarına, küfrî hallerine karşı duyduğu nefret ve düşmanlığı ortaya koymak, ta ki onlar Allah'a ve O'nun dinine dönünceye kadar.

Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: "İbrahim'de ve onunla birlikte olanlarda sizin için güzel bir örnek vardır. Onlar kavimlerine şöyle demişlerdi: "Biz, sizden ve Allah'tan başka taptıklarınızdan uzağız. Sizi reddediyoruz. Siz Allah'a iman edinceye kadar sizinle aramızda ebedi bir düşmanlık ve kin baş-göstermiştir."..." (Mümtehine, 4)

Allah, "insanlardan "Allah'a iman ettik" diyen öyleleri vardır ki Allah yolunda bir eziyete uğratıldıklarında insanların eziyetini Allah'ın azabı gibi tutarlar..." (Ankebut, 10) ayetini inzal buyurmuştur.

Nitekim Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: "Küfredenler, (kendilerine gönderilen) resûllerine, "Ya sizleri topraklarımızdan çıkartacağız, ya da dinimize döneceksiniz!" dediler..." (İbrahim, 13)

Yine Medyen kavminden bahisle, "... Ey Şuayb! Ya dinimize geri dönersiniz ya da seni ve seninle beraber iman edenleri şehrimizden çıkartırız!..." (A'raf, 88)

Yine Ashab-ı Kehfle ilgili olarak şöyle buyurmaktadır: "Çünkü onlar sizi bulurlarsa,taşa tutarlar veya dinlerine geri çevirirler. Bu durumda ebedî olarak kurtuluş bulamazsınız."(Kehf, 20)

Allah'u Teâlâ başka bir mevzuda da Millet-i İbrahim'den, şöyle bahsetmektedir: "İbrahim, "Sizin ve babalarınızın ibadet ettiği şeyleri gördünüz mü? İşte bunlar benim düşmanımdır. Alemlerin Rabbi olan Allah müstesna" dedi." (Şuara, 75-77)

Yine diğer bir mevzuda Allah Subhanehu şöyle buyurmaktadır: "İbrahim babasına ve kavmine demişti ki: "Hiç şüphesiz ben, sizin ibadet ettiklerinizden uzağım. Ancak beni yaratan başka. Muhakkak O beni hidayete iletecektir." (Zuhruf, 26-27)

Onlar şu ayetleri okuyup duruyorlar: "Zalimlerle düşüp kalkmayın. Yoksa size ateş dokunur." (Hud, 113);

"Sana Kitap'ta emrettiğimiz üzere, Allah'ın ayetlerini inkar ettiklerini ve alay ettiklerini duyduğunuz zaman, başka bir mevzuya geçinceye kadar, onlarla oturmayın.Yoksa siz de onlar gibi olursunuz." (Nisa, 140)

Allah azze ve celle şöyle buyuruyor: "Ayetlerimizle alay edenleri gördüğün zaman, onlar başka bir mevzuya geçinceye kadar onlardan uzak dur." (En'am,68)

Nitekim Allahu Teâlâ şöyle buyuruyor: "Eğer şeytan sana unutturursa, hatırladıktan sonra artık zalimlerle oturma." {En'am, 68)

Yine Allah buyuruyor: "Eğer biz seni sağlamlaştırmasaydık, andolsun sen onlara az bir şey de olsa meyledecektin. Bu durumda biz sana, hayatın da, ölümün de kat kat acısını tattırırdık, sonra bize karşı yardımcı da bulamazdın."(İsra,74)

İşte bu Allah'ın hakkında, "İbrahim'in dininden nefsini zelil kılandan başka kim yüz çevirir?..." (Bakara, 130) buyurduğu Millet-i İbrahim'dir.

Allahu Teâlâ'nın, mü'minlerin vasıflarına dair, "Onlar boş şeylerden yüz çevirirler..." (Mü'minûn, 3) ayetini duymaktadırlar.

Yine Allahu Teâlâ'nın, "Ki onlar, yalan şahidlikte bulunmayanlar, boş ve yararsız sözle karşılaştıkları zaman onurlu olarak geçenlerdir." (Furkan, 72) kavlini de okumaktadırlar.

Nitekim ayette, "İbrahim'de ve onunla birlikte olanlarda sizin için güzel bir örnek vardır..." (Mumtahine, 4) buyrulmaktadır.

Yine Allah Subhanehu, "İyilik yaparak kendini Allah'a teslim eden ve hanif olan İbrahim'in dinine uyandan daha güzel dinli kimdir? Allah İbrahim'i dost edinmiştir." (Nisa, 125) buyurmaktadır.

Allah Subhanehu, İbrahim'in sefihlerden uzak olduğunu beyan etmekte,onu aklı selim sahibi olmakla vasıflandırarak,

"Biz İbrahim'e rüşdünü verdik..;" (Enbiya, 51) buyurmakta, sonra da onun davet mücadelesinden bahsetmektedir.

Mehmet Selim Polat

Hiç yorum yok:

Bana Yazınız